Kandidaat ‘Stad van het Jaar 2019’: Nantes

Nantes: de groene kunststad

Welkom in de geschiedkundige hoofdstad van Bretagne, die nu echter officiëel in Pays de la Loire ligt! Hier monden de rivieren Erdre en Sèvre uit in de Loire. Dankzij die ligging is Nantes een succesvolle handelsstad geworden. Tijdens haar hoogdagen was het de belangrijkste haven van Frankrijk. Dat is nog steeds te zien aan de gevels op de kades, in het 15e-eeuwse Chateau des Ducs de Bretagne en de gotische Saint-Pierre-et-Saint-Paulkathedraal. Tegenwoordig is Nantes een levendige metropool met een bruisende cultuur. Jules Verne werd er geboren: de stad ademt nog steeds zijn nalatenschap. De Estuare Nantes is een begrip. Het openluchtmuseum, met zijn 30 kunstwerken, volgt de route van de Loire tussen Nantes en Saint-Nazaire. Nantes stond vroeger bekend als industrie- en havenstad. De afgelopen 20 jaar is het een groene metropool geworden. Meer nog, in 2013 was het de eerste Franse stad die zich groenste stad van Europa mocht noemen. In welke andere stad vind je immers meer dan 100 parken en tuinen?

Drie sterke culturele troeven

De troeven van Nantes? De stad profileert zich meer en meer als culturele metropool. De voorbije jaren stonden drie bezienswaardigheden centraal. Het eerste is het Chateau des Ducs de Bretagne. Het elegante paleis herbergt het historisch museum waar je alles te weten komt over de geschiedenis van Nantes. Het tweede project is het attractiepark Les Machines de l’île. De oude en in onbruik geraakte scheepswerven zijn er omgevormd tot moderne hotspots. Het is één van de meest originele attractieparken ter wereld die de fantasie van Jules Verne combineert met de rijke industriële geschiedenis van Nantes. Hier bezichtig je grote mechanische dieren gemaakt van oude scheepsmaterialen, zoals de twaalf meter hoge houten olifant. En dan is er nog de Estuare Nantes – Saint-Nazaire, het 50 kilometer lange openluchtmuseum langs de Loire tussen Nantes en Saint-Nazaire. Mis zeker de 120 meter lange zeeslang, het gezonken huis en de andere combinaties van moderne en creatieve kunst niet.

Top realisaties en successen van 2019

Jaarlijks organiseert Le Voyage à Nantes een zomerfestival rond kunst en creatie. Overal in de stad zijn er straatoptredens, exposities en tijdelijke kunstwerken. Pop-up restaurants bieden gerechten aan met lokale producten. Met het evenement wil men de stad op de kaart zetten bij bezoekers. Toeristen die richting Middellandse Zee reizen, passeren niet in Nantes. Dat wil zeggen dat bezoekers die naar Nantes komen, de stad willen ontdekken. Met 900.000 bezoekers voor Machines de l’île was 2019 een absoluut topjaar. Het attractiepark op de oude scheepswerven is relatief nieuw. De voorbije tien jaar is het park uitgegroeid tot een echte trekpleister. De mechanische houten olifant is intussen het icoon van de stad Nantes geworden. Met 3,5 miljoen overnachtingen per jaar, profileert de stad zich steeds meer als toeristische trekpleister. De voorbije jaren stonden de Belgen in de toeristische top 5, maar door het wegvallen van de rechtstreekse vluchten van Brussels Airlines is dat wat vermindert. Tijdens de zomermaanden pendelt er wel een rechtstreekse TGV van en naar Brussel. In 2013 werd Nantes uitgeroepen tot groenste stad van Europa, in Frankrijk blijft de stad de ‘Green Capital’. De meeste parken liggen in het centrum: bezoek zeker één van de 101 kunstzinnige parken of botanische tuinen.

De belangrijkste projecten van 2020: op zoek naar dé geur

Ook in 2020 nodigt Le Voyage à Nantes artiesten, ontwerpers en architecten uit om hun creativiteit te delen met de bewoners en de bezoekers van de stad. Het culturele event is een ideale manier om de stad te ontdekken. Waar anders ter wereld wordt een stad maandenlang omgevormd tot een indrukwekkend openluchtmuseum. Daar komt nu een heel speciaal project bij: de stad Nantes gaat namelijk op zoek naar zijn eigen geur. Het nieuwste ‘kunstwerk’ is de zoektocht naar een parfum dat typisch is voor Nantes. Het belangrijkste: het zullen de inwoners van de stad zijn die hun eigen geur kiezen. Tegen het einde van dit jaar valt de beslissing. Vanaf volgend jaar wordt de parfum aangeboden: exclusief te koop in Nantes!

Succes bij Belgische toeristen

Belgen kennen de koekjes uit Nantes! Ondanks het feit dat de productie niet langer in Nantes gevestigd is, blijven de koekjes van Lefèvre en Utile, beter bekend als de LU-koekjes, onlosmakelijk verbonden met de stad. De oude LU-fabriek ligt aan de rand van de stad, vlak bij het Château de Ducs de Bretagne.
De Bretoense kust is een trekpleister voor Belgische toeristen. Vorig jaar bezochten 15.000 Belgen de regio, de helft Franstalig, de andere helft Nederlandstalig.
Nantes en Brussel hebben ook een gemeenschappelijke geschiedenis. Belgen met heimwee kunnen terecht in de Passage Pommeraye in het centrum. Het winkelcentrum ademt niet alleen de sfeer van de 19e-eeuw, het is ook het tweelingbroertje van de Galeries Royales in Brussel. Het is een inspirerende locatie. Zo gebruikte filmmaker Jacques Demy de Pommeraye het historische gebouw als filmset. 

Waarom voor Nantes stemmen?

Nantes is dé Franse stad voor kunst en cultuur! Een relaxte stad, waar alle parken en tuinen op wandelafstand liggen. Er zijn uitstekende en betaalbare restaurants. In vergelijking met grotere steden, blijft Nantes een goedkope bestemming. Het is één van de redenen waarom toeristen die de stad bezoeken, terug blijven komen. Het unieke aan Nantes is ook dat er geen aparte interactie is tussen toeristen en bewoners: het is de stad van iedereen.


Alle kandidaten

Categorie ‘Land van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Malta, Ierland, Groothertogdom Luxemburg en Dominicaanse Republiek.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Malta: de eilanden Malta, Gozo en Comino liggen in het zuiden van de Middellandse Zee. Het grootste eiland Malta is een lappendeken van straatjes, sfeervolle dorpen en enkele bruisende steden. Hier vind je renaissance-kathedralen en barokke paleizen. Maar ook fijne stranden, een actief nachtleven en duizenden jaren geschiedenis.


Ierland: in het binnenland van Ierland zie je woeste wouden en wilde flora, de Gaelische legendes komen er tot leven. Het water tegen de robuuste kliffen dondert in de Atlantische Oceaan. De literaire geschiedenis en de warme gastvrijheid zijn steeds aanwezig. In de grootsteden Dublin en Belfast heeft de modernste tijd zijn intrede gemaakt.

Het Groothertogdom Luxemburg: bij de kortste buur van België scoort de stad Luxemburg met haar aaneenschakeling van trekpleisters en evenementen. Rondom de stad is het Groothertogdom een topper qua natuur: je kan er prachtige bekroonde wandelingen en fietstochten maken door de wouden en dalen. In Echternach leeft het verleden: cultuur en natuur komen hier mooi samen.

Dominicaanse Republiek: het oostelijk deel van het eiland met Haïti telt meer dan 1.350 kilometer kustlijn: het paradijs van zee, zon en zand. Het binnenland is exotisch begroeid: je vindt er Victoriaanse huisjes, grotten en cacao plantages.


Categorie ‘Regio van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Kent en Saarland.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Kent: het zuidoosten van Engeland, net na het verlaten van de ferry/Eurotunnel/Eurostar, wordt de ‘tuin van Engeland’ genoemd. Heuvels, bossen en malse weiden strekken zich uit van de krijtrotsen van Dover aan de kust over de kalkrug de North Downs. In de kathedraal van Canterbury zetelt de aartsbisschop, de leider van de Anglicaanse Kerk.

Saarland: een van de kleinste deelstaten van Duitsland in het uiterste zuidwesten, genesteld tegen Frankrijk en Luxemburg. In de steden Saarlouis en Saarbrücken beleef je die verschillende invloeden. De rivieren de Saar en de Moezel domineren de prachtige natuur, met glooiende heuvels en dichte wouden. 


Categorie ‘Stad van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Krakau en Nantes.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Krakau: aan de rivier de Wisla in het zuiden van Polen toont de voormalige hoofdstad van Polen haar historische schatten, zoals het centrum met de Grote Markt, het grootste marktplein van de middeleeuwen. In het centrum vind je ook de Mariakerk en Lakenhal, de Wawel-heuvel met kasteel en kathedraal, … De wijk Kazimierz is de oude Joodse wijk: hier kan je de Joodse cultuur ontdekken, de muziek en de gerechten, een beetje de sfeer van 100 jaar geleden proeven, toen in Krakau nog vele Joden leefden. In Nowa Huta wandel je dan weer door het voormalige communistische regime.

Nantes: het kasteel van de hertogen van Bretagne, de Machines de l’Île en hun mechanische ‘Grote Olifant’, meer dan 60 kunstwerken op openbare plaatsen, een parcours van hedendaagse kunst langs het estuarium van de Loire,… Nantes verrast met zijn dynamisme, levenskwaliteit en creativiteit! En tijdens de zomer transformeert Le Voyage à Nantes zowat heel de stad met een breed aanbod van artiesten!


Categorie ‘Toerisme bedrijf van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn MSC Cruises en Radisson Hotel Group.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

MSC Cruises: de grootste privé-cruiserederij ter wereld vaart het hele jaar door in de Middellandse Zee en de Caraïben. Volgens de seizoenen gaat het ook naar Noord-Europa, de Atlantische Oceaan, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, enz. De Italiaanse familie Aponte deelt al 300 jaar haar passie voor de zee, gastvrijheid en zorg voor elk detail. MSC Cruises staat bekend voor haar warmte en elegantie.

Radisson Hotel Group: voortbouwend op haar sterke Scandinavische oorsprong werd Radisson Hotel Group marktleider in hotels en gastvrijheid. De zeven verschillende merken zoals ondermeer Radisson Blu en Radisson RED bieden elk hun eigen ervaringen aan de hotelgasten. Design en innovatie vormen de kern, maar ook aandacht voor lokale producten en gerechten, unieke locaties en een actief sociaal leven.


Categorie ‘Hot Spot van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Edinburgh en München.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Edinburgh: Edinburgh is hip: een cocktail van erfgoed, cultuur en feesten, voor jong en oud. In Old Town en New Town ontdek je de werelderfgoedlocaties. Zowel in de zomer als in de winter dompelt de stad onder in een reeks festivals vol plezier, muziek en licht.

München: samen met Berlijn is München de interessantste stad van Duitsland dankzij de vele kerken, de schitterende paleizen, de 42 theaters en de 45 musea. Gezellige terrassen, een lijst bezienswaardigheden, een lekkere hap en een hypermodern voetbalstadion: de Beierse hoofdstad heeft het allemaal. 


‘Bestemming van het Jaar 2019’

Als afsluiter van de stemming kan je je algemene winnaar aanduiden: wat is jouw algemene favoriete Bestemming van het Jaar? Deze keuze gebeurt over alle categoriëen heen.


Wie stemt, maakt kans om te winnen! 

Alle stemmers kunnen deelnemen aan onze exclusieve wedstrijd. Je kan een luxe weekend voor 2 personen winnen in hotel Radisson RED in Brussel. Vul na het stemmen onze wedstrijdvragen in, misschien win jij het luxe weekend! Veel succes!


Contact

Belgian Tourist Awards – Gert Van Wichelen – gert.vanwichelen@belgiantouristawards.behttp://www.belgiantouristawards.be/nl


December 2019 – Copyright Belgian Tourist Awards – All rights reserved

%d bloggers like this: