Kandidaat Stad: Nantes

Nantes: stad in de ban van de kunst

Welkom in de historische hoofdstad van Bretagne, op 60 km van de Atlantische Oceaan, aan de monding van de Loire.

Dankzij deze geografische ligging is Nantes een welvarende handelsstad geworden. Op het hoogtepunt van zijn glorie was Nantes de grootste haven van Frankrijk. De gevels van de herenhuizen gebouwd door de reders aan de oude kades, het 15e-eeuwse kasteel van de hertogen van Bretagne en de gotische kathedraal Saint-Pierre-et-Saint-Paul getuigen hiervan. Tegenwoordig is Nantes een bruisende metropool met een sprankelende cultuur. Jules Verne werd er geboren: de stad wordt nog steeds gekenmerkt door zijn erfgoed. De collectie Estuaire, een waar openluchtmuseum, volgt met 34 kunstwerken de loop van de Loire tussen Nantes en Saint Nazaire. Nantes was vroeger een industrie- en havenstad, en werd omgevormd tot een duurzame metropool: in 2013 was het de eerste Franse stad die de titel van Europese groene hoofdstad droeg. Tegenwoordig heeft de stad meer dan 100 parken en tuinen.

Waarom kiezen voor Nantes in 2021 ?

  1. Nantes: kunst overal in de stad. Nantes biedt het hele jaar door een uniek cultureel en toeristisch aanbod in Frankrijk. Langs een groene lijn op de grond verlevendigen historisch erfgoed, musea, culturele locaties en 66 installaties van de grootste hedendaagse kunstenaars nu het stedelijke dagelijkse leven van Nantes. Perfect voor een culturele stedentrip!
  2. De stad in een tuin. Nantes is erkend om zijn levenskwaliteit, en wil zich aan de kop van de groenste steden van Europa plaatsen. Tegen 2030 wil men “de stad in een tuin” ontwerpen, dankzij verschillende stedelijke projecten. Natuurliefhebbers zien Nantes dan ook als de stedentrip bestemming bij uitstek.
  3. Lekker op het gemak. Tussen Bretagne en de Loire, op het kruispunt van zee en land, biedt Nantes gerechten die de nadruk leggen op lokale producten, en waarvan je kunt genieten in de 166 restaurants die zijn geselecteerd door de Tables de Nantes.
  4. Een bruisende stad. Nantes is een van de meest dynamische en creatieve steden van Frankrijk. Grote culturele evenementen gaan door gedurende het hele jaar: op alle gebieden van cultuur met Royal de Luxe, La Folle Journée, Scopitone …
  5. De fietsstad. Nantes staat op de 5de plaats in de lijst van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld. Op het kruispunt van twee Eurovélo-routes – Eurovélo 6 (De Loire op de fiets) en Eurovélo 1 (Vélodyssée) – bevalt het zowel fietstoeristen als profs.

Drie sterke culturele troeven

De sterke punten van Nantes? De stad ontpopt zich steeds meer als culturele metropool met zijn diverse monumenten en uitstapjes. Je kunt een bezoek brengen aan het Château des Ducs de Bretagne, dat het historisch museum herbergt en waar je de hele geschiedenis van Nantes kan ontdekken.

Op het eiland van Nantes bezetten Les Machines de l’île de oude scheepswerven. Deze unieke plek in de wereld combineert de verbeelding van Jules Verne en de rijke industriële geschiedenis van Nantes. Hier ontdek je grote gefabriceerde mechanische dieren zoals de Grote Olifant van twaalf meter hoog.

Gelanceerd in 2007, de hedendaagse openluchtkunstcollectie Estuaire Nantes & Saint-Nazaire heeft 34 werken, te ontdekken langs de Loire per boot, fiets of auto.

Ook niet te missen: de serpent d’océan (oceaanslang) van 120 meter lengte of het Huis in de Loire.

Belangrijkste realisaties en successen

Elke zomer organiseert Le Voyage à Nantes een festival gewijd aan kunst en creatie. Straatvoorstellingen, tentoonstellingen en tijdelijke kunstwerken transformeren de hele stad en voegen zich bij een permanente collectie die het hele jaar door kan worden ontdekt – meer dan 120 creaties zijn nu zichtbaar en kunnen worden ontdekt door een groene lijn op de grond te volgen. Met 3,5 miljoen overnachtingen per jaar wordt de stad steeds belangrijker als een vooraanstaande culturele toeristische bestemming. Er rijdt dagelijks een rechtstreekse TGV tussen Nantes en Brussel, zonder overstappen in Parijs.

Op zoek naar het parfum

Le Voyage à Nantes nodigt kunstenaars, ontwerpers en architecten uit om hun creativiteit te delen met de lokale bevolking en de bezoekers van de stad. Het zomerevenement is een ideale manier geworden om de stad te ontdekken. Dit jaar is er een heel bijzonder project bijgekomen: de stad Nantes gaat op zoek naar haar eigen parfum en heeft 3 makers uitgenodigd om een ​​parfum voor de stad te bedenken. Bewoners en bezoekers worden gevraagd om uit de 3 voorstellen het parfum te kiezen waarvan zij denken dat het de stad het beste belichaamt.

Succes bij Belgische toeristen

Belgen kennen de koekjes van Nantes! Hoewel de productie niet meer in het centrum van Nantes is gevestigd, blijven de koekjes van Lefèvre en Utile, beter bekend als de LU-koekjes, onlosmakelijk verbonden met de stad. De voormalige LU-fabriek bevindt zich in het centrum, vlakbij het Château des Ducs de Bretagne, en werd in 2000 omgevormd tot een nationaal cultureel toneel: de unieke site is vandaag de dag een ideale plek om iets te drinken, shows bij te wonen, tentoonstellingen te bewonderen of zelfs te dansen op de sound van gerenommeerde DJ’s.

De Bretonse kust is een trekpleister voor Belgische toeristen. Vorig jaar bezochten 15.000 Belgen de regio, de helft Franstalig en de andere helft Nederlandstalig..

Nantes en Brussel hebben ook een gemeenschappelijk verleden. Belgen met heimwee naar de sfeer van de 19de eeuw kunnen terecht in Passage Pommeraye in het centrum. Deze winkelgalerij is de tweelingbroer van de Koninklijke Galerijen van Brussel. Het is een inspirerende plek: regisseur Jacques Demy gebruikte het historische gebouw als filmlocatie.

Waarom stemmen voor Nantes?

Nantes is DE Franse stad van kunst en cultuur! Een relaxte stad waar alle parken en tuinen op loopafstand zijn. De restaurants zijn uitstekend en betaalbaar. In vergelijking met grote steden blijft Nantes een goedkope bestemming. Dat is een van de redenen waarom toeristen die de stad bezoeken blijven terugkomen. Het bijzondere van Nantes is ook dat de bewoners en bezoekers in perfecte harmonie met elkaar omgaan: de stad is van iedereen.June 2021 – Copyright Belgian Tourist Awards – All rights reserved

%d bloggers like this: