Kandidaat ‘Land van het Jaar 2019’: Malta

Openluchtmuseum in de Middellandse Zee

De Maltese archipel, met de eilanden Malta, Gozo en Comino, ligt op 93 km ten zuiden van Sicilië en 288 km ten noorden van Afrika. Met 300 zonnige dagen per jaar, scoort de hoofdstad Valletta de titel van meest zonnige hoofdstad van Europa. Het hele jaar door kan je er op vakantie gaan.

De sterke troeven van Malta: cultuur, baaien en zacht klimaat

Als gevolg van de ligging, werd het land in het verleden regelmatig veroverd. Dat zorgde voor Arabische, Romeinse, Italiaanse, Franse en Britse invloeden. Een grote verdienste gaat ook naar de ridderorde die er in de 15e-eeuw is neergestreken. De ridderorde van St. John heeft Valletta opgericht en de stad ontwikkeld. Het nalatenschap: forten en kerken. In Malta kan je de oudste rechtopstaande structuren terugvinden: neolithische tempels die meer dan 7000 jaar oud zijn. Ze zijn daarmee ouder dan Stonehenge en ouder dan de piramides van Egypte. Bezoek Malta voor de cultuur, de prachtige baaien en om te genieten van het Middellandse Zeeklimaat.

Top realisaties en successen van 2019

In 2018 was Valletta de culturele hoofdstad van Europa. Dat heeft een enorme impact gehad op de stad. Een impact die ook in 2019 te voelen was, met nieuwe musea die in 2018 werden geopend. De grote renovatiewerken zijn voorbij, de stad is helemaal opgesmukt. Je mag zelfs spreken van een herboren stad.
Malta staat ook bekend voor een aantal grote filmproducties. De eilanden worden wel eens omschreven als het ‘Hollywood van Europa’. De allerbelangrijkste blijft – voorlopig toch – de Game Of Thrones-serie die in Malta werd opgenomen. Het gevolg is dat je een Game Of Thrones-tour kan doen. Toeristen die op zoek willen gaan naar locaties waar nog andere films werden opgenomen, krijgen op Malta waar voor hun geld: denk maar aan films als Troy, The Count of Monte Cristo (met Guy Pearce en Richard Harris) en – voor de jongsten onder ons – Mega Mindy (versus Rox).
In 2019 werd het eiland – alweer – verkozen tot tweede beste duikbestemming ter wereld, vooral interessant voor wrakduikers. Dankzij de ligging zijn er in het verleden veel schepen gezonken. Sommige van deze wrakken zijn zelfs vanaf het strand bereikbaar.
Malta heeft ook een zeer uitgebreide evenementenkalender met onder andere Island of MTV, het Lost & Found festival en het Unite With Tomorrowland-festival. Er is een vuurwerkfestival, er zijn muziekfestivals, waaronder eentje voor jazzmuziek en een festival voor barokmuziek. Dat wil zeggen dat er heel het jaar door iets te beleven valt. Meer nog. Op het eiland staan 365 kerken. Iedere kerk heeft zijn heilige en elke heilige krijgt jaarlijks zijn processie of feest. Wanneer je ook naar Malta gaat, er is altijd wel een wijk waar op dat moment een feest wordt gebouwd voor de heilige van de kerk.
In 2019 lag er een grote nadruk op het wandeltoerisme: de eilanden Malta, Gozo en Comino krijgen steeds meer uitgewerkte routes.

De belangrijkste events en projecten van 2020

Eén van de belangrijkste projecten voor 2020 is het Eco Gozo-project. Onder de titel Gozo goes Green, werkt het zustereiland van Malta aan projecten waarbij lokale producten centraal staan, projecten die de stranden van Gozo proper moeten houden. Gozo wil ook het allereerste eiland worden waar enkel nog elektrische auto’s rondrijden.
Naast de Maltese hoofdstad Valletta ligt de Grand Harbour, aan de overkant liggen Birgu en De Drie Steden. Birgu is een havenbuurt die vroeger achterbuurt was, een plek die nu super hip en trendy is. Het is echt ‘the place to be’ met leuke restaurants, nieuwe boetiekhotels en toffe jazzcafés.
Ook de culinaire scene wordt steeds belangrijker. Begin 2020 ontvingen de allereerste restaurants op Malta een Michelin-ster. De chefs worden creatiever en werken steeds meer met typische, lokale producten. Er wordt ook al eeuwen wijn gemaakt op Malta. De voorbije jaren hebben wijnmakers geïnvesteerd in kwaliteit. Dat loont. De lokale wijnen winnen steeds meer buitenlandse prijzen. Maar de productie blijft beperkt, omdat het eiland nu eenmaal niet zo groot is. Wie de lokale wijnen wil proeven, moet zeker naar Malta gaan.

Succes bij Belgische toeristen

In de wijk Birgu van Valletta vind je het restaurant Bebirgu, dat wordt uitgebaat door een Belgische chef. Nog meer Belgische links? Check dan zeker The Rolling Geeks, een ecologisch project, opgezet door een Antwerpenaar, dat inzet op elektrische golfkarretjes. Met die karretjes kan je De Drie Steden gaan verkennen. De karretjes zijn gps-gestuurd. Als je ergens stopt, krijg je dadelijk de bijhorende uitleg. Wel grappig, je kan als taal niet alleen Nederlands kiezen, maar de uitleg is ook voorzien in het smakelijkste Antwerps. Er is ook een Belgische dame die een duikcentrum heeft op Malta en op Gozo woont een Belgische kunstenares die een B&B uitbaat. Vanuit die B&B vertrekt trouwens een mooie wandeling.
Tegenover 2016 kreeg Malta maar liefst 88% meer Belgen op bezoek. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de rechtstreekse vluchten van Air Malta en Ryanair. De Belgen gaan er naartoe voor het uitstekende klimaat, voor de goede keuken en omdat er zoveel te zien is op de eilanden. Het is nog geen drie uur vliegen om de zonnigste hoofdstad van Europa te bereiken. En – niet onbelangrijk – Malta is een zeer veilige bestemming.

Waarom voor Malta stemmen?

Malta is een bestemming is die enorm veel te bieden heeft: natuur, cultuur, evenementen, culinair, … Het is net geen drie uur vliegen, naar een klimaat met 300 dagen zon per jaar. Ieder jaar zijn er nieuwigheden en zijn er nieuwe mogelijkheden om Malta te verkennen. Elke jaar wordt Malta – bij wijze van spreken – opnieuw uitgevonden!


Alle kandidaten

Categorie ‘Land van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Malta, Ierland, Groothertogdom Luxemburg en Dominicaanse Republiek.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Malta: de eilanden Malta, Gozo en Comino liggen in het zuiden van de Middellandse Zee. Het grootste eiland Malta is een lappendeken van straatjes, sfeervolle dorpen en enkele bruisende steden. Hier vind je renaissance-kathedralen en barokke paleizen. Maar ook fijne stranden, een actief nachtleven en duizenden jaren geschiedenis.


Ierland: in het binnenland van Ierland zie je woeste wouden en wilde flora, de Gaelische legendes komen er tot leven. Het water tegen de robuuste kliffen dondert in de Atlantische Oceaan. De literaire geschiedenis en de warme gastvrijheid zijn steeds aanwezig. In de grootsteden Dublin en Belfast heeft de modernste tijd zijn intrede gemaakt.

Het Groothertogdom Luxemburg: bij de kortste buur van België scoort de stad Luxemburg met haar aaneenschakeling van trekpleisters en evenementen. Rondom de stad is het Groothertogdom een topper qua natuur: je kan er prachtige bekroonde wandelingen en fietstochten maken door de wouden en dalen. In Echternach leeft het verleden: cultuur en natuur komen hier mooi samen.

Dominicaanse Republiek: het oostelijk deel van het eiland met Haïti telt meer dan 1.350 kilometer kustlijn: het paradijs van zee, zon en zand. Het binnenland is exotisch begroeid: je vindt er Victoriaanse huisjes, grotten en cacao plantages.


Categorie ‘Regio van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Kent en Saarland.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Kent: het zuidoosten van Engeland, net na het verlaten van de ferry/Eurotunnel/Eurostar, wordt de ‘tuin van Engeland’ genoemd. Heuvels, bossen en malse weiden strekken zich uit van de krijtrotsen van Dover aan de kust over de kalkrug de North Downs. In de kathedraal van Canterbury zetelt de aartsbisschop, de leider van de Anglicaanse Kerk.

Saarland: een van de kleinste deelstaten van Duitsland in het uiterste zuidwesten, genesteld tegen Frankrijk en Luxemburg. In de steden Saarlouis en Saarbrücken beleef je die verschillende invloeden. De rivieren de Saar en de Moezel domineren de prachtige natuur, met glooiende heuvels en dichte wouden. 


Categorie ‘Stad van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Krakau en Nantes.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Krakau: aan de rivier de Wisla in het zuiden van Polen toont de voormalige hoofdstad van Polen haar historische schatten, zoals het centrum met de Grote Markt, het grootste marktplein van de middeleeuwen. In het centrum vind je ook de Mariakerk en Lakenhal, de Wawel-heuvel met kasteel en kathedraal, … De wijk Kazimierz is de oude Joodse wijk: hier kan je de Joodse cultuur ontdekken, de muziek en de gerechten, een beetje de sfeer van 100 jaar geleden proeven, toen in Krakau nog vele Joden leefden. In Nowa Huta wandel je dan weer door het voormalige communistische regime.

Nantes: het kasteel van de hertogen van Bretagne, de Machines de l’Île en hun mechanische ‘Grote Olifant’, meer dan 60 kunstwerken op openbare plaatsen, een parcours van hedendaagse kunst langs het estuarium van de Loire,… Nantes verrast met zijn dynamisme, levenskwaliteit en creativiteit! En tijdens de zomer transformeert Le Voyage à Nantes zowat heel de stad met een breed aanbod van artiesten!


Categorie ‘Toerisme bedrijf van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn MSC Cruises en Radisson Hotel Group.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

MSC Cruises: de grootste privé-cruiserederij ter wereld vaart het hele jaar door in de Middellandse Zee en de Caraïben. Volgens de seizoenen gaat het ook naar Noord-Europa, de Atlantische Oceaan, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, enz. De Italiaanse familie Aponte deelt al 300 jaar haar passie voor de zee, gastvrijheid en zorg voor elk detail. MSC Cruises staat bekend voor haar warmte en elegantie.

Radisson Hotel Group: voortbouwend op haar sterke Scandinavische oorsprong werd Radisson Hotel Group marktleider in hotels en gastvrijheid. De zeven verschillende merken zoals ondermeer Radisson Blu en Radisson RED bieden elk hun eigen ervaringen aan de hotelgasten. Design en innovatie vormen de kern, maar ook aandacht voor lokale producten en gerechten, unieke locaties en een actief sociaal leven.


Categorie ‘Hot Spot van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Edinburgh en München.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Edinburgh: Edinburgh is hip: een cocktail van erfgoed, cultuur en feesten, voor jong en oud. In Old Town en New Town ontdek je de werelderfgoedlocaties. Zowel in de zomer als in de winter dompelt de stad onder in een reeks festivals vol plezier, muziek en licht.

München: samen met Berlijn is München de interessantste stad van Duitsland dankzij de vele kerken, de schitterende paleizen, de 42 theaters en de 45 musea. Gezellige terrassen, een lijst bezienswaardigheden, een lekkere hap en een hypermodern voetbalstadion: de Beierse hoofdstad heeft het allemaal. 


‘Bestemming van het Jaar 2019’

Als afsluiter van de stemming kan je je algemene winnaar aanduiden: wat is jouw algemene favoriete Bestemming van het Jaar? Deze keuze gebeurt over alle categoriëen heen.


Wie stemt, maakt kans om te winnen! 

Alle stemmers kunnen deelnemen aan onze exclusieve wedstrijd. Je kan een luxe weekend voor 2 personen winnen in hotel Radisson RED in Brussel. Vul na het stemmen onze wedstrijdvragen in, misschien win jij het luxe weekend! Veel succes!


Contact

Belgian Tourist Awards – Gert Van Wichelen – gert.vanwichelen@belgiantouristawards.behttp://www.belgiantouristawards.be/nl


December 2019 – Copyright Belgian Tourist Awards – All rights reserved

%d bloggers like this: