Kandidaat Land : Malta

Kandidaat Land : Malta

Een openluchtmuseum in het hart van de Middellandse Zee

De Maltese archipel, die de eilanden Malta, Gozo en Comino omvat, ligt 93 km ten zuiden van Sicilië en 288 km ten noorden van Afrika. Met 300 dagen zon per jaar wint de hoofdstad Valletta de titel van zonnigste hoofdstad van Europa. Het is eenvoudig: je kunt het hele jaar door op vakantie naar Malta.

Waarom stemmen voor Malta in 2021 ? 

  1. Ecologie en veiligheid. Malta is de eerste groene bestemming in de Middellandse Zee. Bovendien is het een veilige bestemming voor COVID, aangezien dit land het hoogste percentage mensen ter wereld heeft dat is ingeënt en al collectieve immuniteit heeft. Perfect voor een risicovrije en schuldvrije vakantie!
  2. Het eten. Malta heeft sinds 2020 een Michelingids en heeft al 5 restaurants met één ster! De culinaire wereld is in volle beweging: perfect voor foodies en andere liefhebbers van lokale, lekkere en Instagrammable gerechten.
  3. Het hotelaanbod. Hoewel de lockdown niet de beste tijd van het jaar 2021 was, maakten verschillende hotels van de gelegenheid gebruik om een ​​facelift te ondergaan, tot grote vreugde van vakantiegangers die van comfort houden. Ontdek de gerenoveerde versies van het 5-sterrenhotel “Iniala Harbour House”, het Rosselli-boetiekhotel in Valletta met sterrenrestaurant, het gloednieuwe Hyatt Regency Malta, het Embassy Valetta Hotel in het hart van de hoofdstad met zijn fantastische rooftop, het Lovely Mercury Hotel in St Julian’s en het Westin Dragonera Hotel waar een nieuw zwembad werd gebouwd.
  4. Een van de beste duikplekken ter wereld. Als Malta al het comfort biedt waar men van kan dromen voor een ontspannen vakantie, biedt het ook gerenommeerde duikplekken die zowel experts als beginners zullen bekoren. De archipel biedt vele kust- en bootduikplekken: een klein paradijs voor waterliefhebbers.
  5. Gozo. Dit eiland is een van de 21 die de Maltese archipel vormen. Het is een groene en duurzame bestemming waar de tijd heeft stilgestaan. Het is de perfecte plek voor lange wandelingen, tussen overblijfselen van neolithische tempels, wilde natuur en landelijke paden.

De troeven van Malta: rijke cultuur, prachtige baaien en een mild en aangenaam klimaat

Gezien zijn ligging is het land in het verleden regelmatig veroverd. Malta wordt dan ook gekenmerkt door de invloed van vele culturen: Arabisch, Romeins, Italiaans, Frans en Brits. De Orde van de Ridders van St. John, die zich in de 15e eeuw in het land vestigde, stichtte de stad Valletta, en heeft die stad vervolgens sterk ontwikkeld. De erfenis van hun vroegere aanwezigheid omvat forten en kerken. Op Malta vinden we de oudste nog overeind staande bouwwerken ter wereld: neolithische tempels van meer dan 7.000 jaar oud, ouder dan Stonehenge en de piramides van Egypte. Bezoek Malta voor zijn cultuur, monumenten en prachtige baaien, of om te genieten van het mediterrane klimaat.

Top in Malta

In 2018 was Valletta de culturele hoofdstad van Europa en dat had een enorme impact op de stad. Een impact die we konden voelen dankzij de opening van nieuwe musea. De grote verbouwingen zijn afgerond, de stad is volledig ingericht en verfraaid: we kunnen zelfs spreken van een herrezen stad.

Malta staat ook bekend om verschillende belangrijke filmproducties. De eilanden worden wel eens omschreven als het “Hollywood van Europa”. De belangrijkste opnames blijven – voorlopig – de Game Of Thrones-serie, die grotendeels in Malta werd gefilmd. Resultaat: toeristen kunnen nu het “Game Of Thrones”-universum bezoeken. Op het eiland krijgen toeristen die op zoek zijn naar plekken waar films werden gemaakt waar voor hun geld, met films als Troy, The Count of Monte Cristo (met Guy Pearce en Richard Harris) en, voor de jongsten onder ons, Mega Mindy (versus Rox ).

In 2019 werd het eiland – opnieuw – verkozen tot de op één na beste duikbestemming ter wereld. Het is er vooral interessant voor duikers die wrakken willen bezoeken. Door de ligging van het eiland zijn er in het verleden veel schepen in de omgeving gezonken. Sommige van deze wrakken zijn zelfs toegankelijk vanaf het strand.

Ook het wandeltoerisme staat in de schijnwerpers: de eilanden Malta, Gozo en Comino hebben steeds meer gemarkeerde wandelroutes.

De belangrijkste evenementen en projecten

Malta werkt al jaren aan een sterke visie op duurzaamheid. En de coronacrisis heeft dat alleen maar versterkt. Het doel van de Maltese archipel is ervoor te zorgen dat toerisme een meerwaarde biedt voor zowel de lokale bevolking als voor de toeristen. Daarnaast werken ze aan een groenere toekomst door het creëren van het eerste diploma in duurzaam toerisme, uniek in de wereld, en projecten gericht op de bescherming van de fauna en flora van de zee, in het bijzonder de schildpaddenpopulatie. Er worden ook regelmatig activiteiten georganiseerd om de stranden schoon te maken.

Naast de Maltese hoofdstad Valletta ligt de Grand Harbour, en aan de andere kant zijn er de Drie Steden: Birgu, Senglea en Cospicua. Birgu is een havendistrict dat ooit relatief arm was. Tegenwoordig is deze plek erg trendy geworden. Het is “the place to be” met geweldige restaurants, boetiekhotels en heel coole jazzcafés.

Ook de culinaire scene wint aan belang. Begin 2020 zag Malta zijn eerste restaurants een Michelinster ontvangen. De koks worden creatiever en werken steeds meer met typische streekproducten. Malta produceert ook al eeuwenlang wijn. De afgelopen jaren hebben wijnbouwers geïnvesteerd in kwaliteit. En het loont. Lokale wijnen winnen steeds meer buitenlandse prijzen. Maar de productie blijft beperkt, omdat het eiland niet heel groot is. Als je lokale wijnen wilt proeven, aarzel dan niet langer: je moet naar Malta!

Succes bij Belgische toeristen

Wat is er mooier dan te genieten van een expat-ervaring? In de wijk Birgu, gelegen in de hoofdstad Valletta, vind je restaurant Bebirgu, gerund door een Belgische chef-kok. Zoek je nog meer banden met België? Vergeet dan niet een kijkje te nemen bij “The Rolling Geeks”, een ecologisch project opgezet door een Antwerpenaar die gebruik maakt van elektrische wagens. Met deze kleine auto’s kun je de Three Cities verkennen. Ze worden ook bestuurd door GPS. Als je stopt bij een site, krijg je meteen de bijbehorende uitleg. En het is leuk: je kunt niet alleen Nederlands als taal kiezen, de uitleg wordt ook nog eens gegeven in het lekkerste Antwerpse dialect. Maar dat is niet alles: het duikcentrum Malta Blue Diving wordt gerund door een Belg, en op Gozo woont een Belgische kunstenaar die een B&B heeft. Daar is ook het startpunt van een hele mooie wandeling.

Malta verwelkomt steeds meer Belgen, dankzij de rechtstreekse vluchten van Air Malta en Ryanair. Belgen komen naar Malta om te genieten van het uitstekende klimaat en lekker eten en omdat er zoveel te zien is op de eilanden. Het duurt niet meer dan 2u50 vliegen om de zonnigste hoofdstad van Europa te bereiken. En – dit is niet onbelangrijk – Malta is een zeer veilige bestemming.

Waarom voor Malta stemmen ?

Malta is een bestemming die veel te bieden heeft: natuur, cultuur, evenementen, gastronomie … In minder dan drie uur vliegen geniet je van een zeer aangenaam klimaat, met maar liefst 300 dagen zon per jaar . Elk jaar biedt Malta nieuwigheden en nieuwe mogelijkheden om zijn schatten te ontdekken. Elk jaar wordt Malta als het ware opnieuw uitgevonden!June 2021 – Copyright Belgian Tourist Awards – All rights reserved

%d bloggers like this: