Kandidaat ‘Land van het Jaar 2019’: Groothertogdom Luxemburg

Doorkruis het onaangeroerde Luxemburg: natuur, cultuur en fun!

Luxemburg is het tweede kleinste land binnen de Europese Unie. Toch kent het Groothertogdom geen massatoerisme. Meer nog, de bestemming promoot slow tourism en contacten met de plaatselijke bevolking. De landelijke regio’s met hun weelderige natuur en imposante kastelen maken indruk: zoveel troeven op zo’n kleine oppervlakte!

Internationale sfeer en evenementen met de lokale bevolking

De internationale sfeer van het land zorgt voor een apart karakter. Maar liefst 48% van de inwoners hebben buitenlandse roots. Dat resulteert in een unieke waaier aan talen, gastronomie en lokale evenementen. In de hoofdstad Luxemburg heeft zo’n 70% van de lokale bevolking Portugese, Franse, Italiaanse, Duitse of Engelse voorouders. Toch voelen ze zich stuk voor stuk op en top Luxemburger. De aanwezigheid van verschillende Europese instanties versterkt, versnelt en verandert dat internationale karakter.

Mix van natuur, cultuur en fun!

De onaangeroerde natuur, het uitgebreide netwerk aan wandelpaden, de verschillende regio’s met talloze outdoor activiteiten en de beschermde nationale parken en kampeersites in het midden van de betoverende natuur vormen de ideale plek voor de actieve genieter. De culturele toerist vindt z’n gading dan weer in de steden met UNESCO werelderfgoed sites zoals het oude fort in Luxemburg stad. Erfgoed en moderne kunst vullen elkaar aan. De hoofdstad Luxemburg kreeg een nieuw museum voor moderne kunst en eigentijdse gebouwen rijzen uit de grond. Heel wat oude plekken krijgen een nieuwe bestemming. Zo is een oude industriële site omgebouwd tot een moderne stad met onder andere universiteitsgebouwen en een concerthal.
De populaire attracties die toeristen bezoeken en bezichtigen zijn tijdloos. In de stad Luxemburg wandel je langs de vestingen, de oude stad en het museum voor moderne kunst. Over het hele land bezoek je verscheidene sprookjesachtige kastelen of het betoverende Sprookjespark in Battenburg, dé ideale gezinsuitstap.

Topevenementen in 2019

Er valt altijd wel iets te beleven in Luxemburg. De hoofdstad organiseert elke zomer populaire concerten. Of je nu het liefst naar rock, pop of klassiek luistert: iedere muziekstijl komt aan bod. Elk jaar – sinds 600 jaar – organiseert het land ook een grote, traditionele beurs waar je het typische Luxemburgse leven opsnuift. Iedereen kijkt uit naar dit twee weken durende feest waarop je de heerlijke lokale keuken proeft tijdens een babbeltje met een rasechte Luxemburger.
Daar hoort een glaasje wijn bij? Dat kan! Bijna elke stad in Luxemburg heeft z’n eigen wijnfestival. Zo bestaat er bijvoorbeeld het Riesling festival waar je samen met de lokale bevolking een glaasje drinkt tussen de traditionele huisjes en wijngaarden. Een absolute trekpleister voor Belgische toeristen! Of wil je een streepje kunst? Tijdens de Luxemburg Art Week bezoek je galerijen die sculpturen en schilderijen van over de hele wereld tentoonstellen.
Ook de sportevenementen lokken jaarlijks actieve sporters en passieve sportliefhebbers naar het groothertogdom. Tal van Belgen nemen deel aan de ING Night Marathon in mei. Daarnaast zijn ook fietsevenementen zeer populair.
Naast de toeristische attracties en jaarlijkse evenementen lanceerde Toerisme Luxemburg in 2019 de campagne: Where can you go? Hierbij stimuleerden ze de lokale bevolking om hun eigen kleine landje te promoten door zelf op ontdekking te gaan. Het was een enorm succes met heel wat locals die foto’s publiceerden op sociale media kanalen. Naast de klassieke reisgids vormen sociale media een inspiratiebron voor de ‘toerist 2.0’.

Met gratis trein, tram of bus naar het UNESCO feest in 2020

Eind 2019 vierde Luxemburg feest voor de 25ste verjaardag van het Werelderfgoed van UNESCO, een feest dat in 2020 verder swingt. Het gaat van bezoeken tot conferenties en een UNESCO bezoekerscentrum in de hoofdstad waar je meer leert over UNESCO wandelingen, fietstochten en gegidste tochten. Je koopt er zelfs speciale UNESCO postkaartjes!
Daarnaast is Luxemburg pionier in gratis openbaar vervoer: je kan het land gratis doorkruisen met eender welk openbaar vervoersmiddel.

Succes bij Belgische toeristen

De grote sterkte van Luxemburg voor Belgische bezoekers is de ligging. Op zo’n 200 kilometer van Brussel ligt een prachtige link met de Belgische cultuur via de Belgische Koning en de Groothertog. De gemeenschappelijke geschiedenis is sterk. We spreken ook gemeenschappelijke talen: Frans en Duits. De meeste Luxemburgers spreken ook quasi perfect Engels. Het is bijzonder makkelijk om een babbeltje te slaan met een Luxemburger, afhankelijk van welke regio je bezoekt. De meeste Belgen keren regelmatig terug, waardoor ze de lokale bevolking leren kennen.
Aangezien de Belg een Bourgondiër is, mogen we het culinaire aspect zeker niet vergeten. De lokale keuken en verschillende wijngebieden vallen in de smaak. En tot slot is er nog het overweldigende aanbod aan wandelpaden. Vele Belgen gaan naar hartenlust wandelen in de Luxemburgse natuur. Kortom, Luxemburg is een ideale bestemming voor een verblijf boordevol natuur en cultuur!

Waarom voor Luxemburg stemmen?

In Luxemburg kan je ontsnappen aan de drukte, en dat op nauwelijks twee uur rijden van huis. Massatoerisme bestaat er niet, integendeel slow tourism is de norm. Op een uur rijden doorkruis je heel het land en onderweg ga je voor spannende outdoor activiteiten (in de periode van april tot oktober) of relaxeer je in de natuur.
’s Avonds geniet je van een traditioneel gerecht. En daar hoort natuurlijk een lekker lokaal biertje of glaasje wijn bij.
Kortom, Luxemburg heeft alles te bieden voor een gezellig, rustgevend weekend. Of je nu de cultuur opsnuift in één van de fascinerende, historische steden of al dan niet actief de beschermde natuur opzoekt en kampeert. En je kan er een evenement, festival of cultureel bezoek meepikken!


Alle kandidaten

Categorie ‘Land van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Malta, Ierland, Groothertogdom Luxemburg en Dominicaanse Republiek.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Malta: de eilanden Malta, Gozo en Comino liggen in het zuiden van de Middellandse Zee. Het grootste eiland Malta is een lappendeken van straatjes, sfeervolle dorpen en enkele bruisende steden. Hier vind je renaissance-kathedralen en barokke paleizen. Maar ook fijne stranden, een actief nachtleven en duizenden jaren geschiedenis.


Ierland: in het binnenland van Ierland zie je woeste wouden en wilde flora, de Gaelische legendes komen er tot leven. Het water tegen de robuuste kliffen dondert in de Atlantische Oceaan. De literaire geschiedenis en de warme gastvrijheid zijn steeds aanwezig. In de grootsteden Dublin en Belfast heeft de modernste tijd zijn intrede gemaakt.

Het Groothertogdom Luxemburg: bij de kortste buur van België scoort de stad Luxemburg met haar aaneenschakeling van trekpleisters en evenementen. Rondom de stad is het Groothertogdom een topper qua natuur: je kan er prachtige bekroonde wandelingen en fietstochten maken door de wouden en dalen. In Echternach leeft het verleden: cultuur en natuur komen hier mooi samen.

Dominicaanse Republiek: het oostelijk deel van het eiland met Haïti telt meer dan 1.350 kilometer kustlijn: het paradijs van zee, zon en zand. Het binnenland is exotisch begroeid: je vindt er Victoriaanse huisjes, grotten en cacao plantages.


Categorie ‘Regio van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Kent en Saarland.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Kent: het zuidoosten van Engeland, net na het verlaten van de ferry/Eurotunnel/Eurostar, wordt de ‘tuin van Engeland’ genoemd. Heuvels, bossen en malse weiden strekken zich uit van de krijtrotsen van Dover aan de kust over de kalkrug de North Downs. In de kathedraal van Canterbury zetelt de aartsbisschop, de leider van de Anglicaanse Kerk.

Saarland: een van de kleinste deelstaten van Duitsland in het uiterste zuidwesten, genesteld tegen Frankrijk en Luxemburg. In de steden Saarlouis en Saarbrücken beleef je die verschillende invloeden. De rivieren de Saar en de Moezel domineren de prachtige natuur, met glooiende heuvels en dichte wouden. 


Categorie ‘Stad van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Krakau en Nantes.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Krakau: aan de rivier de Wisla in het zuiden van Polen toont de voormalige hoofdstad van Polen haar historische schatten, zoals het centrum met de Grote Markt, het grootste marktplein van de middeleeuwen. In het centrum vind je ook de Mariakerk en Lakenhal, de Wawel-heuvel met kasteel en kathedraal, … De wijk Kazimierz is de oude Joodse wijk: hier kan je de Joodse cultuur ontdekken, de muziek en de gerechten, een beetje de sfeer van 100 jaar geleden proeven, toen in Krakau nog vele Joden leefden. In Nowa Huta wandel je dan weer door het voormalige communistische regime.

Nantes: het kasteel van de hertogen van Bretagne, de Machines de l’Île en hun mechanische ‘Grote Olifant’, meer dan 60 kunstwerken op openbare plaatsen, een parcours van hedendaagse kunst langs het estuarium van de Loire,… Nantes verrast met zijn dynamisme, levenskwaliteit en creativiteit! En tijdens de zomer transformeert Le Voyage à Nantes zowat heel de stad met een breed aanbod van artiesten!


Categorie ‘Toerisme bedrijf van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn MSC Cruises en Radisson Hotel Group.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

MSC Cruises: de grootste privé-cruiserederij ter wereld vaart het hele jaar door in de Middellandse Zee en de Caraïben. Volgens de seizoenen gaat het ook naar Noord-Europa, de Atlantische Oceaan, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, enz. De Italiaanse familie Aponte deelt al 300 jaar haar passie voor de zee, gastvrijheid en zorg voor elk detail. MSC Cruises staat bekend voor haar warmte en elegantie.

Radisson Hotel Group: voortbouwend op haar sterke Scandinavische oorsprong werd Radisson Hotel Group marktleider in hotels en gastvrijheid. De zeven verschillende merken zoals ondermeer Radisson Blu en Radisson RED bieden elk hun eigen ervaringen aan de hotelgasten. Design en innovatie vormen de kern, maar ook aandacht voor lokale producten en gerechten, unieke locaties en een actief sociaal leven.


Categorie ‘Hot Spot van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Edinburgh en München.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Edinburgh: Edinburgh is hip: een cocktail van erfgoed, cultuur en feesten, voor jong en oud. In Old Town en New Town ontdek je de werelderfgoedlocaties. Zowel in de zomer als in de winter dompelt de stad onder in een reeks festivals vol plezier, muziek en licht.

München: samen met Berlijn is München de interessantste stad van Duitsland dankzij de vele kerken, de schitterende paleizen, de 42 theaters en de 45 musea. Gezellige terrassen, een lijst bezienswaardigheden, een lekkere hap en een hypermodern voetbalstadion: de Beierse hoofdstad heeft het allemaal. 


‘Bestemming van het Jaar 2019’

Als afsluiter van de stemming kan je je algemene winnaar aanduiden: wat is jouw algemene favoriete Bestemming van het Jaar? Deze keuze gebeurt over alle categoriëen heen.


Wie stemt, maakt kans om te winnen! 

Alle stemmers kunnen deelnemen aan onze exclusieve wedstrijd. Je kan een luxe weekend voor 2 personen winnen in hotel Radisson RED in Brussel. Vul na het stemmen onze wedstrijdvragen in, misschien win jij het luxe weekend! Veel succes!


Contact

Belgian Tourist Awards – Gert Van Wichelen – gert.vanwichelen@belgiantouristawards.behttp://www.belgiantouristawards.be/nl


December 2019 – Copyright Belgian Tourist Awards – All rights reserved

%d bloggers like this: