Kandidaat Land : Groothertogdom Luxemburg

Ontdek authentiek Luxemburg: natuur, cultuur en plezier!

Het Groothertogdom Luxemburg is het op één na kleinste land van de Europese Unie, maar ondanks zijn grootte kent het geen massatoerisme. Sterker nog, de bestemming promoot slow tourism en contacten met de lokale bevolking. De landelijke gebieden, met hun weelderige natuur en imposante kastelen, imponeren: zoveel troeven in zo’n klein gebied! 

Waarom stemmen voor Groothertogdom Luxemburg in 2021?

  1. Een paradijs voor wandelaars. Steile valleien, verbazingwekkende kastelen, bizarre rotsformaties en sprookjesachtige landschappen … Luxemburg heeft een van de dichtste wandelnetwerken van Europa, vol met prachtige routes voor iedereen en van elk niveau: wandelen in de prachtige natuur!
  2. Wees actief in de natuur. Maak je wandeluitrusting, mountainbike of kajak klaar voor een wereld van buitenavonturen! De natuurlijke landschappen zijn zeer divers voor zo’n klein land en bieden alles wat je nodig heeft voor zowel ontspanning als actie – in je eigen tempo. Luxemburg heeft veel natuurreservaten, waar de biodiversiteit zorgvuldig wordt bewaard en waar het dieren- en plantenleven floreert.
  3. Een culturele reis in alle eenvoud. Luxemburg-stad is vol historische charme en biedt een overvloed aan dingen om te doen, allemaal binnen handbereik. De oude stad is een ideale plek voor een ontspannen wandeling met schilderachtige uitzichten. Het culturele aanbod weerspiegelt de stadsbewoners: meertalig, multicultureel, creatief en eclectisch.
  4. Ontdek het werelderfgoed van UNESCO. Luxemburg heeft vier culturele sites erkend door UNESCO. Bewonder de vestingwerken van de oude stad Luxemburg, ontdek de fototentoonstelling The Family of Man in het Château de Clervaux of probeer je acrobatiek uit tijdens de meest ongewone dansparade in Echternach. In 2020 zijn ook de natuurlijke en culturele rijkdommen van de Minett-regio een UNESCO-reservaat geworden voor mens en biosfeer.
  5. Een plek om te ontspannen. Of je nu wandelt of fietst langs de rivier en door de wijngaarden of stopt voor een wijnproeverij, de Luxemburgse Moezel is een geweldige plek om te ontspannen.

Internationale sfeer en evenementen met de lokale bevolking

De internationale sfeer van het land geeft het een ander karakter. Maar liefst 48% van de inwoners is buitenlands van afkomst. Het resultaat is een uniek scala aan talen, gerechten en lokale evenementen. Bijna 70% van de inwoners van de hoofdstad Luxemburg heeft Portugese, Franse, Italiaanse, Duitse of Engelse voorouders. Ze voelen zich echter allemaal Luxemburgs. De aanwezigheid van verscheidene Europese instanties versterkt, versnelt en wijzigt dit internationale karakter.

Tussen natuur, cultuur et plezier!

De ongerepte natuur, het uitgestrekte netwerk van wandelpaden, de verschillende regio’s met hun vele buitenactiviteiten, de beschermde nationale parken en campings midden in de betoverende natuur dragen er allemaal toe bij dat het Groothertogdom Luxemburg een ideale bestemming is voor actieve levensgenieters.

Culturele toeristen vinden hun gading in steden met UNESCO Werelderfgoed, zoals het oude fort in de stad Luxemburg. Erfgoed en moderne kunst vullen elkaar aan: een nieuw museum voor moderne kunst en hedendaagse gebouwen zijn ook in de stad Luxemburg terug te vinden. Veel oude sites zijn omgevormd tot nieuwe toeristische bestemmingen, zoals een oude industriële site in het zuiden van het land die herontwikkeld is tot een moderne stad met onder meer universiteitsgebouwen en een concertzaal.

De populaire attracties die toeristen bezoeken zijn tijdloos: een wandeling langs de vestingwerken of in de oude stad van Luxemburg, het museum voor moderne kunst, de magische kastelen over het hele land of het betoverende park van Bettembourg, een perfect familie-uitje.

Belangrijkste evenementen

Er is altijd wel iets te beleven in Luxemburg. De hoofdstad organiseert elke zomer populaire concerten. Of je nu rock, pop of klassiek verkiest, elke muziekstijl wordt gevierd. Elk jaar – al 600 jaar – organiseert het land ook een grote traditionele kermis waar je het typische Luxemburgse leven kunt ontdekken. Iedereen kijkt uit naar dit twee weken durende feest waar je kunt genieten van heerlijke lokale gerechten terwijl je kletst met een echte Luxemburger.

Zin in een glaasje wijn om het plaatje compleet te maken? Geen probleem! Bijna elke stad in de Moezelstreek heeft zijn eigen wijnfestival. Zo is er het Rieslingfestival, waar je tussen traditionele huizen en wijngaarden van een drankje kunt genieten met de lokale bevolking. Een must see bestemming voor Belgische toeristen! Zin om wat cultuur op te snuiven? Tijdens de Kunstweek in Luxemburg kun je galerieën bezoeken die sculpturen en schilderijen van over de hele wereld tentoonstellen.

Sportevenementen trekken ook elk jaar sportliefhebbers naar het Groothertogdom. Veel Belgen nemen in mei deel aan de ING Night Marathon. Fietsevenementen zijn ook erg populair in het land.

Dit jaar worden, als gevolg van de pandemie, de meeste evenementen geannuleerd of aangepast aan de evolutie van de situatie: raadpleeg altijd de toerismekantoren of de online toeristenwebsites om op de hoogte te blijven.

Succes bij Belgische toeristen

De grote kracht van Luxemburg voor Belgische bezoekers is de ligging. Op zo’n 200 kilometer van Brussel ligt een land waarvan de cultuur via de twee koninklijke families nauw verbonden is met de Belgische cultuur. Onze gemeenschappelijke geschiedenis is erg sterk. We spreken ook dezelfde talen: Frans en Duits. De meeste Luxemburgers spreken bijna perfect Engels. Het is bijzonder gemakkelijk om met een Luxemburger te praten, afhankelijk van de regio die je bezoekt. De meeste Belgen komen regelmatig terug en leren zo de lokale bevolking kennen.

De Belg houdt van lekker eten … En dat wordt geserveerd in Luxemburg! De lokale keuken en de verschillende wijnstreken van het land zijn erg populair. Tot slot is er een indrukwekkend aanbod aan wandelroutes. Veel Belgen maken wandelingen in de Luxemburgse natuur. Kortom, Luxemburg is een ideale bestemming voor een verblijf in het teken van natuur en cultuur!

Waarom stemmen voor Luxemburg ?

In Luxemburg ontsnap je in slechts twee uur aan de drukte van de steden. Massatoerisme bestaat niet in Luxemburg. Integendeel, het is het slow tourism dat naar voren wordt geschoven. In een uur rijden reis je het hele land door. Onderweg kan je genieten van spannende buitenactiviteiten (van april tot oktober) of ontspannen in de natuur.

Ten slotte kan je ‘s avonds genieten van een traditioneel gerecht, met daarbij natuurlijk een lokaal biertje of een goed glas wijn. 

Kortom, Luxemburg heeft veel te bieden voor een gezellig en ontspannen weekend, of je nu de cultuur wilt ontdekken in een van de fascinerende historische steden of je liever op avontuur gaat in het hart van de beschermde natuur.June 2021 – Copyright Belgian Tourist Awards – All rights reserved

%d bloggers like this: