Kandidaat ‘Stad van het Jaar 2019’: Krakau

Krakau: de meest geliefde stad van Polen

Krakau, ook wel de parel aan de Poolse kroon genoemd, was tot 1609 officieel de hoofdstad van Polen, maar bleef sindsdien de culturele hoofdstad. Tegenwoordig is het de meest bezochte stad van Polen.

UNESCO Werelderfgoed

Sinds 1978 staat de binnenstad, aan de oevers van de rivier Wisla, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad staat vooral bekend voor de mooie historische gebouwen, de UNESCO-sites en de speciale sfeer die oude, vervlogen dagen combineert met een jonge, dynamische toets dankzij een van de beste en oudste universiteiten van Europa. Toeristen combineren een bezoek aan de stad in het zuiden van Polen met bezienswaardigheden in de omgeving, zoals de zoutmijn van Wieliczka en het voormalige concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

Top realisaties en successen van 2019

In 2019 werd Krakau bezocht door maar liefst 14,5 miljoen toeristen. De stad werd verkozen tot Europese hoofdstad van de Gastronomische Cultuur, een titel die voor het eerst werd uitgereikt door de European Gastronomic Academy. Om dat te vieren werden grote events georganiseerd, gericht op lokale producten en de bijhorende, typische gerechten. Het was een jaar van kookworkshops en van internationale uitwisselingen op gastronomisch gebied.
Van 2 tot 5 juni 2019 was Krakau de locatie voor het wereldcongres van de Organisatie van Werelderfgoedsteden (OWHC). Het thema van het congres: ‘Erfgoed en Toerisme: lokale gemeenschappen en bezoekers – gedeelde verantwoordelijkheid’.
2019 was ook het jaar van de heropening van het Princes Czartoryski Museum. Het museum heeft de meest waardevolle collectie kunst in Polen en één van de meest waardevolle in Europa. De absolute topwerken: ‘De dame met de hermelijn’ van Leonardo da Vinci en ‘Landschap met de barmhartige Samaritaan’ van Rembrandt van Rijn. Het Princes Czartoryski Museum herbergt niet alleen schilderijen maar ook beeldhouwwerken. In de 26 tentoonstellingszalen van het gerenoveerde museum kunnen bezoekers terecht voor ambachtelijke, militaire en toegepaste kunst.

Om naar uit te kijken in 2020: festivals en kerstmarkten

Het Wianki-festival in Krakau is één van de grootste openluchtevents in Polen. De oorsprong van het festival gaat terug tot de oude heidense rituelen, maar de nieuwste formule combineert de traditie van Midzomernacht met concerten van wereldsterren.
Het Drakenfestival is dit jaar aan zijn 20e editie toe. Het kleurrijk feest bestaat uit drie evenementen: de familiepicknick, de openluchtshow en de ‘Vistula en de Draak’-parade door de straten van Krakau. Het meest spectaculaire onderdeel van het Drakenfestival is ongetwijfeld de licht- en geluidvoorstelling, ’s nachts, op het water. Gigantische draken, soms tot 25 meter groot, zweven over het water van de Vistula, Pools voor Wisla-rivier, met uitzicht op het koninklijke kasteel van Wawel. De draken, ontworpen en gemaakt door de deelnemers, strijden om de titel van mooiste en meest inventieve draak. In de straten van de stad nemen kinderen deel aan de optredens van kunstenaars, dansers, muzikanten en jongleurs.
Het Sacrum Profanum-festival is een internationaal project. Het heeft de voorbije jaren de status verworven van één van de meest interessante muziekevents van Europa. De nieuwste muziek hoor je op dit festival. Muzikanten zien Profanum als een platform om de grenzen af te tasten tussen alternatieve en commerciële muziek.   
En dan is er nog … het moment waarop zowel inwoners van Krakau als bezoekers zitten te wachten: de kerstmarkten. Het aanbod aan geschenken en versieringen is hier indrukwekkend: met de hand beschilderde kerstballen, kerstversiering, kaarsen, kribben, glaskunst, lederwaren en producten van aardenwerk, van hooi, stro, hout, wol en doek. Op de beurs zijn er stands met Poolse gegrilde gerechten en met knoedels volgens oude Poolse recepten. je vindt er ook verschillende soorten soep, brood met spek, bacon, uien en komkommers. Echte lekkerbekken doen zich tegoed aan gebrande noten in karamel, toffee, peperkoek, zelfgemaakte cakes, taarten, koekjes, honing, geroosterde kastanjes, gerookt vlees en kaas, zoals de typische Oscypek kaas. Proef zeker ook de ‘Grzaniec Galicyjski’, de lokale versie van de traditionele glühwein.

Succes bij Belgische toeristen

Polen is een interessante bestemming voor de Belgen: het is dichtbij en biedt toch een ‘exotische’ sfeer omdat het minder bekend is dan de zuiderse bestemmingen. Dat maakt een bezoek tot een uitdaging, een ontdekking. Krakau is een uitgesproken bestemming met een speciale, karaktervolle sfeer. De stad biedt de perfecte combinatie van waardevolle, historische plaatsen, de uitstekende regionale keuken en traditionele bars en cafés. Iets wat de Belgische toeristen zeker weten te smaken! Krakau is ook bekend vanwege de nabijheid van het voormalige Nazi-kamp van Auschwitz-Birkenau. Veel bezoekers combineren een bezoek aan de stad met een bezoek aan het concentratiekamp uit de tweede wereldoorlog. Een oorlog die ook een enorme impact heeft gehad op veel Belgische families.

Waarom voor Krakau stemmen?

Krakau is de perfecte bestemming voor een citytrip. De stad is dichtbij, bereikbaar op minder dan 2 uur vliegen en het blijft – nog steeds – een mysterieuze locatie.


Alle kandidaten

Categorie ‘Land van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Malta, Ierland, Groothertogdom Luxemburg en Dominicaanse Republiek.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Malta: de eilanden Malta, Gozo en Comino liggen in het zuiden van de Middellandse Zee. Het grootste eiland Malta is een lappendeken van straatjes, sfeervolle dorpen en enkele bruisende steden. Hier vind je renaissance-kathedralen en barokke paleizen. Maar ook fijne stranden, een actief nachtleven en duizenden jaren geschiedenis.


Ierland: in het binnenland van Ierland zie je woeste wouden en wilde flora, de Gaelische legendes komen er tot leven. Het water tegen de robuuste kliffen dondert in de Atlantische Oceaan. De literaire geschiedenis en de warme gastvrijheid zijn steeds aanwezig. In de grootsteden Dublin en Belfast heeft de modernste tijd zijn intrede gemaakt.

Het Groothertogdom Luxemburg: bij de kortste buur van België scoort de stad Luxemburg met haar aaneenschakeling van trekpleisters en evenementen. Rondom de stad is het Groothertogdom een topper qua natuur: je kan er prachtige bekroonde wandelingen en fietstochten maken door de wouden en dalen. In Echternach leeft het verleden: cultuur en natuur komen hier mooi samen.

Dominicaanse Republiek: het oostelijk deel van het eiland met Haïti telt meer dan 1.350 kilometer kustlijn: het paradijs van zee, zon en zand. Het binnenland is exotisch begroeid: je vindt er Victoriaanse huisjes, grotten en cacao plantages.


Categorie ‘Regio van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Kent en Saarland.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Kent: het zuidoosten van Engeland, net na het verlaten van de ferry/Eurotunnel/Eurostar, wordt de ‘tuin van Engeland’ genoemd. Heuvels, bossen en malse weiden strekken zich uit van de krijtrotsen van Dover aan de kust over de kalkrug de North Downs. In de kathedraal van Canterbury zetelt de aartsbisschop, de leider van de Anglicaanse Kerk.

Saarland: een van de kleinste deelstaten van Duitsland in het uiterste zuidwesten, genesteld tegen Frankrijk en Luxemburg. In de steden Saarlouis en Saarbrücken beleef je die verschillende invloeden. De rivieren de Saar en de Moezel domineren de prachtige natuur, met glooiende heuvels en dichte wouden. 


Categorie ‘Stad van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Krakau en Nantes.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Krakau: aan de rivier de Wisla in het zuiden van Polen toont de voormalige hoofdstad van Polen haar historische schatten, zoals het centrum met de Grote Markt, het grootste marktplein van de middeleeuwen. In het centrum vind je ook de Mariakerk en Lakenhal, de Wawel-heuvel met kasteel en kathedraal, … De wijk Kazimierz is de oude Joodse wijk: hier kan je de Joodse cultuur ontdekken, de muziek en de gerechten, een beetje de sfeer van 100 jaar geleden proeven, toen in Krakau nog vele Joden leefden. In Nowa Huta wandel je dan weer door het voormalige communistische regime.

Nantes: het kasteel van de hertogen van Bretagne, de Machines de l’Île en hun mechanische ‘Grote Olifant’, meer dan 60 kunstwerken op openbare plaatsen, een parcours van hedendaagse kunst langs het estuarium van de Loire,… Nantes verrast met zijn dynamisme, levenskwaliteit en creativiteit! En tijdens de zomer transformeert Le Voyage à Nantes zowat heel de stad met een breed aanbod van artiesten!


Categorie ‘Toerisme bedrijf van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn MSC Cruises en Radisson Hotel Group.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

MSC Cruises: de grootste privé-cruiserederij ter wereld vaart het hele jaar door in de Middellandse Zee en de Caraïben. Volgens de seizoenen gaat het ook naar Noord-Europa, de Atlantische Oceaan, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, enz. De Italiaanse familie Aponte deelt al 300 jaar haar passie voor de zee, gastvrijheid en zorg voor elk detail. MSC Cruises staat bekend voor haar warmte en elegantie.

Radisson Hotel Group: voortbouwend op haar sterke Scandinavische oorsprong werd Radisson Hotel Group marktleider in hotels en gastvrijheid. De zeven verschillende merken zoals ondermeer Radisson Blu en Radisson RED bieden elk hun eigen ervaringen aan de hotelgasten. Design en innovatie vormen de kern, maar ook aandacht voor lokale producten en gerechten, unieke locaties en een actief sociaal leven.


Categorie ‘Hot Spot van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Edinburgh en München.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Edinburgh: Edinburgh is hip: een cocktail van erfgoed, cultuur en feesten, voor jong en oud. In Old Town en New Town ontdek je de werelderfgoedlocaties. Zowel in de zomer als in de winter dompelt de stad onder in een reeks festivals vol plezier, muziek en licht.

München: samen met Berlijn is München de interessantste stad van Duitsland dankzij de vele kerken, de schitterende paleizen, de 42 theaters en de 45 musea. Gezellige terrassen, een lijst bezienswaardigheden, een lekkere hap en een hypermodern voetbalstadion: de Beierse hoofdstad heeft het allemaal. 


‘Bestemming van het Jaar 2019’

Als afsluiter van de stemming kan je je algemene winnaar aanduiden: wat is jouw algemene favoriete Bestemming van het Jaar? Deze keuze gebeurt over alle categoriëen heen.


Wie stemt, maakt kans om te winnen! 

Alle stemmers kunnen deelnemen aan onze exclusieve wedstrijd. Je kan een luxe weekend voor 2 personen winnen in hotel Radisson RED in Brussel. Vul na het stemmen onze wedstrijdvragen in, misschien win jij het luxe weekend! Veel succes!


Contact

Belgian Tourist Awards – Gert Van Wichelen – gert.vanwichelen@belgiantouristawards.behttp://www.belgiantouristawards.be/nl


December 2019 – Copyright Belgian Tourist Awards – All rights reserved

%d bloggers like this: