Kandidaat ‘Land van het Jaar 2019’: Ierland

Op avontuur bij de gastvrije en amusante Ieren

De Ierse bevolking maakt een reis naar Ierland zo bijzonder omdat ze iedere bezoeker een warm welkom heten. Ieren zijn enorm gastvrij, vriendelijk en hun gevoel voor humor is onverbeterlijk. Ben je de weg kwijt in een desolaat maar prachtig landschap? Of vraag je jezelf af of je nu die ale of die pint moet bestellen in de Irish pub? De Ieren helpen je op weg: alles is mogelijk!

Weidse landschappen

Of je nu kiest voor de Republiek of voor Noord-Ierland, voor de ruige westkust, de oeroude oostkust of het onontdekte binnenland: in Ierland is geen landschap te weids. De Wild Atlantic Way van het noorden naar het zuiden – van Donegal tot Cork – is een erg succesvolle route van 2500 kilometer langs prachtige, fluwelen heuvels en onstuimige golven. De landschappen komen voor in heel wat films zoals Braveheart, Saving Private Ryan en Star Wars. De oostkust betovert je dan weer door de talloze mythes en legendes zoals de legende van de reus Finn Mc Cool aan de Giant’s Causeway. Het verhaal vertelt dat de reus de basalt stenen gebruikte als pad naar Schotland, zonder natte voeten te krijgen! Het onontdekte binnenland bulkt van de prachtige en waterrijke natuur. Hier ga je naartoe voor een cruise op de Shannon, een vispartij, paddleboard excursie of een minder vermoeiende (lees: minder heuvelachtige) wandeling of fietstocht!

Lokale cuisine

Vele toeristen worden aangenaam verrast door de kwaliteit en variëteit van het Ierse eten. Het is een misvatting dat het eten in Ierland ondermaats zou zijn. Want dan heb je de natuurlijke producten vanop de boerderij, de verschillende verse schaaldieren en lokale delicatessen nog niet geproefd! Mag het wat specialer zijn? Probeer dan lokale gerechten zoals de Irish stew of een lamskoteletje. Of geniet van een menu in één van de verschillende Michelinrestaurants. Een alternatief is de pub grub. Visliefhebbers smullen van oesters, kreeft, krab en gerookte zalm. De avonturiers kunnen ’s ochtends op bepaalde plekken zelf met vissers op zee gaan en de vangst wordt achteraf opgegeten. Wees gerust, je hoeft niet met een lege maag te vertrekken want de visser voorziet porridge als ontbijt.
Ierland organiseert ook steeds meer evenementen rond de lokale keuken. Het hele jaar door ligt het accent op gastronomie. Denk maar aan cookery schools en foodie festivals in bijvoorbeeld Galway of het West Cork Food Festival waarbij lokale producenten kookdemonstraties geven. Indien je Ierland in september, oktober of november bezoekt zal je ongetwijfeld zo’n festivalletje tegenkomen!

Toppers in 2019

In 2019 vormde Game of Thrones de eyecatcher: maar liefst één op zes buitenlandse toeristen bezocht Noord-Ierland omwille van de serie. Een groot deel van het laatste seizoen van de populaire serie werd er gefilmd. In Belfast kon je het 80 meter lange wandtapijt bezoeken dat scènes uit verschillende episodes afbeeldt. Het doek werd volledig vervaardigd in de stijl van het wereldberoemde tapijt van Bayeux. Een tour doorheen Belfast bracht je niet alleen langs de typische highlights van de stad, maar passeerde ook glasramen die elke Game Of Thrones familie afbeeldde. In verschillende pubs werden een zestal gesculpteerde houten deuren geplaatst waarin fans scènes uit de serie herkennen. Na die ene pint te veel, zag je misschien wel echt een draak vliegen!
Daarnaast zijn er ook de populaire gevestigde waarden. Het Titanic museum in Belfast is één van de beste visitors attractions in en buiten Ierland. Het museum mocht al verschillende jaren op rij een Tourism Oscar in ontvangst nemen. Geen wonder dat de Ieren bij hoog en laag beweren: ‘The Titanic was fine when she left here’. Dublin en Belfast zijn ook een rustiger maar eens zo gezellig alternatief voor Londen tijdens de kerstdagen. En de prachtige versiering, caroling en sfeer ontbreken niet! Ook het golftoerisme blijft goed scoren. Het land telt meer dan 400 golfterreinen, werkelijk elk dorp heeft wel een (professioneel) terrein. Eén van de grootste open golf toernooien ter wereld wordt in Noord-Ierland gespeeld.
In 2019 startte Ierland met de promotie van het onbekende binnenland. Het middelste gedeelte van Ierland heeft zeker heel wat te bieden. Het is er vrij plat, wat interessant is voor wandelingen of fietstochten. Zo kunnen minder fanatieke sportievelingen de heuvelachtige kustlijn vermijden.

Om naar uit te kijken in 2020

Ierland promoot in 2020 Galway als culturele hoofdstad van Europa. Dat startte met een vuurfeest dat maar liefst een week duurde. Een jaar lang programmeert men theater, beeldende kunst, muziek, literatuur, dans, film, erfgoed en sport- en gastronomische evenementen. Ook de Game of Thrones hype leeft verder. De Game of Thrones Studio tour wordt een permanent mekka voor elke fan. Het themapark net buiten Belfast stelt vanaf eind 2020 decors, kostuums en verschillende scènes tentoon.

Succes bij Belgische toeristen

Belgen en Ieren houden beiden van plezier maken en zijn fan van het Bourgondische leven, maar ze weten ook wat hard werken is. En dat allemaal op een down to earth manier. Ierland trekt vooral de culturally curious toeristen aan en dat past perfect bij de Belgen. Mensen die zich interesseren in cultuur en natuur keren regelmatig terug. Er zit veel variatie in de manier van reizen. Of je nu voor natuur, literatuur, filmlocaties of muziek gaat: je hebt het naar je zin. En dan zijn er ook nog de interessante steden!
Belgen houden van authenticiteit en Ierland ademt dat uit. Of het nu gaat over de verse keuken, het adembenemende landschap of de typische folkmuziek en riverdance in de pub, authentiek is het allemaal!
Bovendien kent Ierland een makkelijke verbinding met België. Je kan er gerust naartoe vliegen voor een weekendje. Er zijn zo’n 2 vluchten per dag. Na een extra treinrit van 20 minuten ben je in het midden van de natuur.

Waarom voor Ierland stemmen?

Ieren zijn vriendelijk, de gastronomie is er top, werkelijk elke regio heeft iets te bieden én er is een uitgebreide en unieke accommodatie. Wie zou er een overnachting in een kasteel, bed and breakfast of vuurtoren in een idyllische omgeving nu afslaan? Je kan steeds nieuwe plekjes ontdekken. En blijven ontdekken.
Het is een reisbestemming die je het hele jaar door kan bezoeken. In het voorjaar staat de natuur in bloei terwijl in het najaar de herfstkleuren lonken. In de winter zijn de landschappen woester en kouder. Maar het is er nooit te koud door de invloed van de golfstroom. En wat is er gezelliger dan een heerlijke Irish coffee bij het haardvuur in de pub na een fikse winderige strandwandeling?


Alle kandidaten

Categorie ‘Land van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Malta, Ierland, Groothertogdom Luxemburg en Dominicaanse Republiek.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Malta: de eilanden Malta, Gozo en Comino liggen in het zuiden van de Middellandse Zee. Het grootste eiland Malta is een lappendeken van straatjes, sfeervolle dorpen en enkele bruisende steden. Hier vind je renaissance-kathedralen en barokke paleizen. Maar ook fijne stranden, een actief nachtleven en duizenden jaren geschiedenis.


Ierland: in het binnenland van Ierland zie je woeste wouden en wilde flora, de Gaelische legendes komen er tot leven. Het water tegen de robuuste kliffen dondert in de Atlantische Oceaan. De literaire geschiedenis en de warme gastvrijheid zijn steeds aanwezig. In de grootsteden Dublin en Belfast heeft de modernste tijd zijn intrede gemaakt.

Het Groothertogdom Luxemburg: bij de kortste buur van België scoort de stad Luxemburg met haar aaneenschakeling van trekpleisters en evenementen. Rondom de stad is het Groothertogdom een topper qua natuur: je kan er prachtige bekroonde wandelingen en fietstochten maken door de wouden en dalen. In Echternach leeft het verleden: cultuur en natuur komen hier mooi samen.

Dominicaanse Republiek: het oostelijk deel van het eiland met Haïti telt meer dan 1.350 kilometer kustlijn: het paradijs van zee, zon en zand. Het binnenland is exotisch begroeid: je vindt er Victoriaanse huisjes, grotten en cacao plantages.


Categorie ‘Regio van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Kent en Saarland.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Kent: het zuidoosten van Engeland, net na het verlaten van de ferry/Eurotunnel/Eurostar, wordt de ‘tuin van Engeland’ genoemd. Heuvels, bossen en malse weiden strekken zich uit van de krijtrotsen van Dover aan de kust over de kalkrug de North Downs. In de kathedraal van Canterbury zetelt de aartsbisschop, de leider van de Anglicaanse Kerk.

Saarland: een van de kleinste deelstaten van Duitsland in het uiterste zuidwesten, genesteld tegen Frankrijk en Luxemburg. In de steden Saarlouis en Saarbrücken beleef je die verschillende invloeden. De rivieren de Saar en de Moezel domineren de prachtige natuur, met glooiende heuvels en dichte wouden. 


Categorie ‘Stad van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Krakau en Nantes.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Krakau: aan de rivier de Wisla in het zuiden van Polen toont de voormalige hoofdstad van Polen haar historische schatten, zoals het centrum met de Grote Markt, het grootste marktplein van de middeleeuwen. In het centrum vind je ook de Mariakerk en Lakenhal, de Wawel-heuvel met kasteel en kathedraal, … De wijk Kazimierz is de oude Joodse wijk: hier kan je de Joodse cultuur ontdekken, de muziek en de gerechten, een beetje de sfeer van 100 jaar geleden proeven, toen in Krakau nog vele Joden leefden. In Nowa Huta wandel je dan weer door het voormalige communistische regime.

Nantes: het kasteel van de hertogen van Bretagne, de Machines de l’Île en hun mechanische ‘Grote Olifant’, meer dan 60 kunstwerken op openbare plaatsen, een parcours van hedendaagse kunst langs het estuarium van de Loire,… Nantes verrast met zijn dynamisme, levenskwaliteit en creativiteit! En tijdens de zomer transformeert Le Voyage à Nantes zowat heel de stad met een breed aanbod van artiesten!


Categorie ‘Toerisme bedrijf van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn MSC Cruises en Radisson Hotel Group.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

MSC Cruises: de grootste privé-cruiserederij ter wereld vaart het hele jaar door in de Middellandse Zee en de Caraïben. Volgens de seizoenen gaat het ook naar Noord-Europa, de Atlantische Oceaan, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, enz. De Italiaanse familie Aponte deelt al 300 jaar haar passie voor de zee, gastvrijheid en zorg voor elk detail. MSC Cruises staat bekend voor haar warmte en elegantie.

Radisson Hotel Group: voortbouwend op haar sterke Scandinavische oorsprong werd Radisson Hotel Group marktleider in hotels en gastvrijheid. De zeven verschillende merken zoals ondermeer Radisson Blu en Radisson RED bieden elk hun eigen ervaringen aan de hotelgasten. Design en innovatie vormen de kern, maar ook aandacht voor lokale producten en gerechten, unieke locaties en een actief sociaal leven.


Categorie ‘Hot Spot van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Edinburgh en München.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Edinburgh: Edinburgh is hip: een cocktail van erfgoed, cultuur en feesten, voor jong en oud. In Old Town en New Town ontdek je de werelderfgoedlocaties. Zowel in de zomer als in de winter dompelt de stad onder in een reeks festivals vol plezier, muziek en licht.

München: samen met Berlijn is München de interessantste stad van Duitsland dankzij de vele kerken, de schitterende paleizen, de 42 theaters en de 45 musea. Gezellige terrassen, een lijst bezienswaardigheden, een lekkere hap en een hypermodern voetbalstadion: de Beierse hoofdstad heeft het allemaal. 


‘Bestemming van het Jaar 2019’

Als afsluiter van de stemming kan je je algemene winnaar aanduiden: wat is jouw algemene favoriete Bestemming van het Jaar? Deze keuze gebeurt over alle categoriëen heen.


Wie stemt, maakt kans om te winnen! 

Alle stemmers kunnen deelnemen aan onze exclusieve wedstrijd. Je kan een luxe weekend voor 2 personen winnen in hotel Radisson RED in Brussel. Vul na het stemmen onze wedstrijdvragen in, misschien win jij het luxe weekend! Veel succes!


Contact

Belgian Tourist Awards – Gert Van Wichelen – gert.vanwichelen@belgiantouristawards.behttp://www.belgiantouristawards.be/nl


December 2019 – Copyright Belgian Tourist Awards – All rights reserved

%d bloggers like this: