Kandidaat ‘Land van het Jaar 2019’: Dominicaanse Republiek

Ontdek het onontdekte in de Dominicaanse Republiek

Wie aan de Dominicaanse Republiek als bestemming denkt, denkt aan zon en all-inclusive. Klopt, het Caraïbische eiland wordt altijd overgoten door zalige zonnestralen. Maar er zijn ook nog vele andere prachtige plekken te zien en te beleven. Ga op avontuur en ontdek!

Verschillende bestemmingen op één eiland

De Dominicaanse Republiek kent naast z’n prachtige stranden ook een rijke geschiedenis die je onder meer kan opsnuiven in de historische hoofdstad Santo Domingo. De extreem groene bergketens doorkruisen het eiland, van het eiland is 23 procent van de oppervlakte ook nationale reserve. Kortom: de Dominicaanse Republiek heeft verschillende bestemmingen op één eiland en dat is een bijzondere meerwaarde.

8 uur vliegen naar het paradijs

Daarbovenop is de bereikbaarheid een absolute bonus. Het eiland telt verschillende internationale luchthavens, met als resultaat dat de Republiek het belangrijkste en meest strategische Caraïbische knooppunt vormt. Je vliegt in zo’n 8 à 9 uur rechtstreeks van Brussels Airport naar één van de drie grote luchthavens. Het eiland is anderhalve keer de grootte van België. Door het uitgebreide wegennetwerk reis je van noord naar zuid in zo’n drie uur. Van oost naar west moet je zo’n negen uur uitrekenen, omdat je eerst de grote zuidelijk gelegen hoofdstad Santo Domingo moet passeren. Het is heel eenvoudig om te reizen doorheen de Dominicaanse Republiek: in slechts twee uur rijden zit je in een compleet ander landschap. Dus trek landinwaarts, off the beaten track!

Waaier aan culturen

De rijke geschiedenis zorgt ervoor dat het eiland bulkt van de mix van verschillende culturen. Voor het eiland Hispaniola door de Spanjaarden werd veroverd, bewoonden de lokale Aboriginals de gevarieerde landschappen. Mix deze gebruiken achteraf met de Spaanse gewoonten en je krijgt een zeer rijke cultuur en geschiedenis. Deze vertalen zich in het UNESCO Werelderfgoed in de kleine koloniale zones van de hoofdstad Santo Domingo, de zevenentwintig watervallen in het binnenland, de Merengue en Bachata dansmoves in de straten en lokale bars en de verse lokale keuken in de koloniale regio of op het platteland. Denk maar aan heerlijke zeevruchten, tostones (gebakken bananen) en een rijstgerecht met bonen en kip of vlees. Een tropische bestemming betekent zon en heerlijke seizoensgroenten!

Realisatie in 2019: volwaardige toeristische bestemming

Het brede publiek begint de Dominicaanse Republiek te ontdekken als volwaardige toeristische bestemming. De repeating reizigers kiezen vaak voor een all-inclusive formule maar weten ondertussen ook dat er andere opties bestaan. En ze zijn bereid om van deze opties te proeven!

Uitdaging 2020: allround bestemming verder uitbouwen

In 2020 wil de Dominicaanse Republiek haar doel als allround bestemming verder uitbouwen. Ja, het Caraïbische eiland lokt zo’n zeven miljoen bezoekers per jaar. Ja, het is een florerende cruisebestemming. Ja, de infrastructuur is sinds de jaren zeventig uitgebouwd om als all-inclusive concept te dienen. De bestemming wil reizigers helpen om uit hun strandstoel te komen en op ontdekking te gaan! De infrastructuur wordt uitgebreid met 100.000 hotelkamers tegen 2023, verspreid over het hele land. Dat vertaalt zich in extra accommodatie in de vorm van cabanas, lodges, bed&breakfasts en niche luxueuze hotels van de kustlijn en de hoofdstad tot hoog in de bergen.

Succes bij Belgische toeristen

Belgen kennen vele druilerige, regenachtige dagen. Geen wonder dat ze willen ontsnappen naar zonnigere oorden. Zelfs op de hoogste berg van de Caraïben, gesitueerd op de Dominicaanse Republiek, sneeuwt het niet. Tuurlijk bereikt de temperatuur het vriespunt aan de top tijdens de wintermaanden, maar dan heb je nog steeds de zekerheid dat de thermometer beneden stijgt tot zo’n 27 à 32 graden. Een garantie, zowel in de winter als in de zomer.
De toeristische branche herkent de afgelopen jaren een sterke tendens : toeristen zijn op zoek naar unieke ervaringen. En dan is het belangrijk om te weten dat de Dominicaanse Republiek een veilige en gastvrije bestemming is. Het eiland is klaar om door iedere type reiziger ontdekt te worden. De toeristen die het eiland al ontdekten, keren steeds weer terug. Dat heeft alles te maken met de goede prijs/kwaliteit verhouding van deze langeafstandsbestemming.

Waarom voor de Dominicaanse Republiek stemmen?

De Dominicaanse Republiek is een authentieke toeristische bestemming. Daarnaast is het eiland ook een betrouwbare vakantiebestemming voor iedereen. Men zet zich in voor duurzame ontwikkeling: nieuwe infrastructuur wordt kleinschaliger gebouwd en alle recente projecten houden rekening met (een bijdrage voor) de lokale bevolking en de kwetsbaarheid van de natuur op lange termijn. Alles wat uit de regio komt, blijft in de regio.
Het is vooral de warmte en vriendelijkheid van de lokale bevolking, de invloeden van de natuur en de perfecte afweging van prijs en kwaliteit die de Dominicaanse Republiek zo bijzonder maken. Ontstressen en ontspannen was nergens zo eenvoudig!


Alle kandidaten

Categorie ‘Land van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Malta, Ierland, Groothertogdom Luxemburg en Dominicaanse Republiek.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Malta: de eilanden Malta, Gozo en Comino liggen in het zuiden van de Middellandse Zee. Het grootste eiland Malta is een lappendeken van straatjes, sfeervolle dorpen en enkele bruisende steden. Hier vind je renaissance-kathedralen en barokke paleizen. Maar ook fijne stranden, een actief nachtleven en duizenden jaren geschiedenis.


Ierland: in het binnenland van Ierland zie je woeste wouden en wilde flora, de Gaelische legendes komen er tot leven. Het water tegen de robuuste kliffen dondert in de Atlantische Oceaan. De literaire geschiedenis en de warme gastvrijheid zijn steeds aanwezig. In de grootsteden Dublin en Belfast heeft de modernste tijd zijn intrede gemaakt.

Het Groothertogdom Luxemburg: bij de kortste buur van België scoort de stad Luxemburg met haar aaneenschakeling van trekpleisters en evenementen. Rondom de stad is het Groothertogdom een topper qua natuur: je kan er prachtige bekroonde wandelingen en fietstochten maken door de wouden en dalen. In Echternach leeft het verleden: cultuur en natuur komen hier mooi samen.

Dominicaanse Republiek: het oostelijk deel van het eiland met Haïti telt meer dan 1.350 kilometer kustlijn: het paradijs van zee, zon en zand. Het binnenland is exotisch begroeid: je vindt er Victoriaanse huisjes, grotten en cacao plantages.


Categorie ‘Regio van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Kent en Saarland.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Kent: het zuidoosten van Engeland, net na het verlaten van de ferry/Eurotunnel/Eurostar, wordt de ‘tuin van Engeland’ genoemd. Heuvels, bossen en malse weiden strekken zich uit van de krijtrotsen van Dover aan de kust over de kalkrug de North Downs. In de kathedraal van Canterbury zetelt de aartsbisschop, de leider van de Anglicaanse Kerk.

Saarland: een van de kleinste deelstaten van Duitsland in het uiterste zuidwesten, genesteld tegen Frankrijk en Luxemburg. In de steden Saarlouis en Saarbrücken beleef je die verschillende invloeden. De rivieren de Saar en de Moezel domineren de prachtige natuur, met glooiende heuvels en dichte wouden. 


Categorie ‘Stad van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Krakau en Nantes.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Krakau: aan de rivier de Wisla in het zuiden van Polen toont de voormalige hoofdstad van Polen haar historische schatten, zoals het centrum met de Grote Markt, het grootste marktplein van de middeleeuwen. In het centrum vind je ook de Mariakerk en Lakenhal, de Wawel-heuvel met kasteel en kathedraal, … De wijk Kazimierz is de oude Joodse wijk: hier kan je de Joodse cultuur ontdekken, de muziek en de gerechten, een beetje de sfeer van 100 jaar geleden proeven, toen in Krakau nog vele Joden leefden. In Nowa Huta wandel je dan weer door het voormalige communistische regime.

Nantes: het kasteel van de hertogen van Bretagne, de Machines de l’Île en hun mechanische ‘Grote Olifant’, meer dan 60 kunstwerken op openbare plaatsen, een parcours van hedendaagse kunst langs het estuarium van de Loire,… Nantes verrast met zijn dynamisme, levenskwaliteit en creativiteit! En tijdens de zomer transformeert Le Voyage à Nantes zowat heel de stad met een breed aanbod van artiesten!


Categorie ‘Toerisme bedrijf van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn MSC Cruises en Radisson Hotel Group.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

MSC Cruises: de grootste privé-cruiserederij ter wereld vaart het hele jaar door in de Middellandse Zee en de Caraïben. Volgens de seizoenen gaat het ook naar Noord-Europa, de Atlantische Oceaan, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, enz. De Italiaanse familie Aponte deelt al 300 jaar haar passie voor de zee, gastvrijheid en zorg voor elk detail. MSC Cruises staat bekend voor haar warmte en elegantie.

Radisson Hotel Group: voortbouwend op haar sterke Scandinavische oorsprong werd Radisson Hotel Group marktleider in hotels en gastvrijheid. De zeven verschillende merken zoals ondermeer Radisson Blu en Radisson RED bieden elk hun eigen ervaringen aan de hotelgasten. Design en innovatie vormen de kern, maar ook aandacht voor lokale producten en gerechten, unieke locaties en een actief sociaal leven.


Categorie ‘Hot Spot van het Jaar 2019’

Kandidaten zijn Edinburgh en München.

Elke stemmer kan zelf ook zijn persoonlijke favoriet in deze categorie toevoegen.

Edinburgh: Edinburgh is hip: een cocktail van erfgoed, cultuur en feesten, voor jong en oud. In Old Town en New Town ontdek je de werelderfgoedlocaties. Zowel in de zomer als in de winter dompelt de stad onder in een reeks festivals vol plezier, muziek en licht.

München: samen met Berlijn is München de interessantste stad van Duitsland dankzij de vele kerken, de schitterende paleizen, de 42 theaters en de 45 musea. Gezellige terrassen, een lijst bezienswaardigheden, een lekkere hap en een hypermodern voetbalstadion: de Beierse hoofdstad heeft het allemaal. 


‘Bestemming van het Jaar 2019’

Als afsluiter van de stemming kan je je algemene winnaar aanduiden: wat is jouw algemene favoriete Bestemming van het Jaar? Deze keuze gebeurt over alle categoriëen heen.


Wie stemt, maakt kans om te winnen! 

Alle stemmers kunnen deelnemen aan onze exclusieve wedstrijd. Je kan een luxe weekend voor 2 personen winnen in hotel Radisson RED in Brussel. Vul na het stemmen onze wedstrijdvragen in, misschien win jij het luxe weekend! Veel succes!


Contact

Belgian Tourist Awards – Gert Van Wichelen – gert.vanwichelen@belgiantouristawards.behttp://www.belgiantouristawards.be/nl


December 2019 – Copyright Belgian Tourist Awards – All rights reserved

%d bloggers like this: